ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

Pijani šaran sa suvim šljivama



 Sastojci:

šaran od 1,5-2 kg (sa glavom)
crni luk
1,5 šolja pirinča (neka bude veća šolja)
20 suvih šljiva
2 glavice crnog luka
2 dl belog vina
ulje
peršun
so i biber po ukusu
malo aleve paprike

Priprema:
Zasecite šarana na nekoliko mesta, pa i spolja i u zarezima ga utrljajte solju, biberom, alevom paprikom i C začinom. Poprašite ga brašnom i stavite u pleh u koji ste sipali ulje.
Tokom pečenja zahvatajte kašikom ulje i prelivajte ga nekoliko puta. Pred kraj pečenja pospite ribu belim lukom i peršunom. Sipajte 1,5 dl vina.

Dok se šaran peče pripremite pirinač. Obarite ga. Izdinstajte sitno iseckan crni luk na ulju, dodajte mu pirinač i nalijte sa malo vode i vina. Umešajte peršun i suve šljive.
Stavite pirinač u pleh oko ribe i držite još nekoliko minuta u rerni.

NAPOMENA:

Pirinač je mnogo lepši ako imate malo ikre koju ćete staviti u njega.
Suve šljive potopite na kratko u vruću vodu.

Nema komentara:

Objavi komentar