subota, 4. ožujka 2017.

Dobričica – ljekovita biljka pomaže kod raznih bolesti

dobrocica


Ne izgleda raskošno kao druge biljke, ali je toliko blagotvorna da je u narodu prozvana dobričica (Glechoma hederacea). Stari Slaveni su čak vjerovali da može popraviti i znak čovjeka, ne samo zdravlje. Sitni ljubičasto-plavi cvjetići imaju brojna ljekovita svojstva, dok meki baršunasti podacima mirisom podsjećaju na nanu. Cvjeta od ranog proljeća do kraja lipnja, zovu je i brštan trava, dobricarica, kotur, mesečnjak, niski bršljan …, stoljećima se koristi u medicinske svrhe.
dobrocica




Ljekoviti su vrhovi grančica u cvijetu, list, odnosno cijeli nadzemni dio biljke.
Čuveni Galen je smatrao biljkom izbora u liječenju očnih bolesti, u zapadnoj Europi se u srednjem vijeku koristila za očuvanje ispravnosti piva tijekom dugih morskih putovanja, dok su Amerikanci njezin svježe iscijeđeni sok koristili protiv glavobolje, neuralgije i vrtoglavice. Da bi se postigao efekt, dovoljno je da se stavi nekoliko kapi u svaku nosnicu. Stanovnici Alpa sok miješaju s kozjim mlijekom i piju kod bolesti pluća.

Čaj od Dobričić, koprive, bokvice i kadulje pomaže kod alergijskog rinitisa.
U kombinaciji s Podbel, slatkim korijenom i majčinom dušicom, učinkovito djeluje protiv kašlja, opstruktivnog bronhitisa i astme. Zajedno sa listom koprive, majčinom dušicom i lucerkom pomaže kod slabokrvnosti. Kada se pripremaju čajne mješavine, preljeva se pet žlica izmiješanih biljaka litrom kipuće vode, promiješa, poklopi i ostavi da stoji 45 minuta. Procijedi se i pije tri puta dnevno prije jela, po mogućnosti bez sladjenje iu manjim gutljajima. Ukoliko mora, dodaje se malo meda.

Ova biljka djelotvorna je i kod tegoba u urinarnom traktu, a pokazala se uspješnom i protiv celulita.
Preporučuju se obloge, losioni i maske izvana, a čaj za detoksikaciju. Sok i čaj od Dobričić su ugodnog okusa i potpuno bezopasni, pa se daju i djeci za poticanje apetita.

Sadrži flavonoide: kvercitin, apigenin i luteolin, kao i tanine, seskviterpene, gorke tvari, esencijalno ulje, saponine i smolu. Snažno podiže imunitet i jača organizam.

Sok se priprema tako što se mlada i svježa dobričica dobro opere i sitno isjecka.
U sokovniku ili kroz čistu platnenu krpu se iscijedi i pije dok je svježe. Dnevna doza koja jača organizam odraslih je pola čaše soka. Djeci se preporučuje ista količina, ali nekoliko puta tijekom dana po dvije do tri žličice soka, koje mogu da se pomiješaju s malo meda ili toplog mlijeka.

Nekoliko kapi svježe iscijeđenog soka može se pipetom stavi u nosnice i zaustaviti krvarenje iz nosa, olakša disanje i izliječi glavobolju.

Za upalu grla priprema se čaj, tako što se pomiješa 30 g Dobričić, žlica meda, 125 ml jabučnog octa i 125 ml vode. Sve se kuha zajedno 10 do 15 minuta, pa procijedi. Kada se prohladi, ispire se grlo Grgotanje. Postupak se ponavlja dok upala ne prestane. Ovim čajem mogu se ispiru i uši kod infekcije. Kod upale želuca i crijeva pije se 1,5 dl na dva sata.

LIŠĆE PROTIV BOLOVA
Kod bolova u križima, gihta i reume pomažžu obloge od Dobričić. Lišće se skuha u jabukovom octu i dok je vruće stavlja na bolna mjesta. Male kuglice od svježe ubranog lišća djelotvorne su protiv glavobolje. Stavljaju se u nosnice i bol prestaje za desetak minuta, tvrde travari.

Nema komentara:

Objavi komentar