nedjelja, 12. ožujka 2017.

KLEMISSIMO MADJARICA

Image result for KLEMISSIMO MADJARICA


SASTOJCI

KORE

300g brasna
100g omeksalog maslaca
100g secera
1 bjelanjak
100g kiselog vrhnja (20% m.m.)
1 kasicica sode bikarbone

KLEMISSIMO KREMA

1 l punomasnog mlijeka
6 zumanaca
100g skrobnog brasna
175g secera
2 vrecice burbon vanilin secera
4 dcl slatkog vrhnja
1 kom Dolcela slag kreme vanilija ili Dr. Oetker Paradies Creme vanille Geschmack
1,5 vrecice instant zelatine Fix




MERIUM CRVENA KOLEKCIJA

300g jagoda (svjezih ili zamrznutih)
1 vrecica pudinga od vanilije
secer po ukusu
voda po potrebi

PRIPREMA

Za tijesto pjenasto umutiti maslac,secer, bjelanjak i vrhnje. Postepeno dodavati prosijano brasno sa sodom te zamijesiti glatko tijesto. Tijesto staviti na pola sata u frizider.
Ohladjeno tijesto podijeliti na 4 dijela i valjati sto tanje kore. Peci na obrnutoj strani lima od pecnice, koji prethodno premazati maslacem i posuti brasnom ili ja koru prebacim sa papirom za pecenje direktno na lim. Kratko samo da opisem kako ja valjam kore ovog tipa i ovo mi je najbolji i najbrzi nacin do sada: Uzmem dio tijesta, oblikujem rukama mali pravokutnik, prebacim ga na silikonsku podlogu i valjam do odredjene debljine, tj sto tanje. Gledam da mi je pravokutnik sto pravilniji i na kraju poravnam rubove, odrezem ostrim nozem ca 1cm sa svake strane i tako dobijem savrsenu koru. Makazama odrezem komad papira za pecenje, malo veceg od same kore i stavim ga preko kore odozgo (kora je jos na silikonskoj podlozi). Lagano predjem dlanom preko papira da se ovlas prilijepi za koru, uhvatim zajedno papir i silikonsku podlogu i okrenem ju tako da silikon dode odozgo a papir za pecenje dole. Polako odlijepim silikon i imam vec koru spremnu za pecenje, prebacim je zajedno sa papirom na lim i pecem.

Kore peci na 180-190*C, zavisi od pecnice (mojoj treba 5-7 minuta), moraju vam ostati svijetle. Kad pocnu primati boju po rubovima gotove su.
Slagati kore jednu na drugu (zajedno sa papirom izmedju) i prekriti kuhinjskom krpom.

Nema komentara:

Objavi komentar