nedjelja, 12. ožujka 2017.

Italijanska tjestenina- Strangolapreti

Strangolapreti


Sastojci

Tijesto
1 kg krompira
500 gr Glatkog brašna Podravka
15 gr soli
100 gr maslaca
250 ml Prirodne izvorske vode Studena

Zaprška

5 glavica crvenog luka
150 ml ulja
10 gr mljevene crvene paprike
50-100 gr sos od paradajza
5 gr soli.




Priprema
1.
Skuhati u slanoj vodi 1 kg krompira te napraviti pire. Dodati so, maslac, vodu te na kraju brašno te umjesiti tijesto. Ostaviti tijesto preko noći u frižideru.
2.
Zaprška se treba napraviti prije kuhanja strangolapreti.
Isjeći na sitno luk te ga lagano dinstati u ulju uz dodatak 5 gr soli. Kada je luk izdinstan dodati mljevenu crvenu prapriku te prodinstati 2 minute. Dodati mješavinu sosa i koncentrata paradajiza. Ja koristim ovu mješavinu jer mi je taj sos nabliži onome domaćem koga je moja mama nekada pravila.Izdinstati sa sosom oko 3 minute te ostaviti sa strane.
3.
Izvadite tijesto iz frižidera te ga razvucite da dobijete manje valjke.Sjecite mali komadić da dobijete kuglicu veličine manjeg orasa te ju lagano između dlanova uvaljajte te treba da dobijete mali valjčić. Uradite ovo sa cijelom količinom tijesta. Spuštajte tjesteninu u vodu koju ste blago posolili te kuhajte oko 4 minute. Izvadite tjesteninu u tepsiju te ponovite postupak dok ne skuhate sve strangolapreti.
4.
Na kraju prelijte zaprškom te uživajte u jelu kao nekada popovi. :)

Nema komentara:

Objavi komentar