ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

Recept za ŠVARCVALD tortu! Schwarzwälder Kirschtorte recept

Image result for ŠVARCVALD tortu


Sastojci
Biskvit -kora

 8 jaja
 12 kašika šećera
 8 kašika brašna
 5 kašika kakaa
 4 kašike ulja
 1 prasak za pecivo




1. Fil
200 g čokolade
400 g višanja
70 g maslaca
 4 kašike soka od višanja

2. Fil
0,5 l slatke pavlake za slag
75 g šećera u prahu
 I još…
2 dl soka od višanja
5-6 kašika likera od višanja

 Priprema
 Pomiješati  i prosijati suhe sastojke za biskvit tj,brasno ,kakao i prasak za pecivo. Odvojiti žumanca od bjelanaca  ,umutiti bjelanca sa polovinom šećera tj, 6 kasika, zatim umutiti žumanca sa ostatkom šećera,kad je umućeno dodati ulje,zatim suhe sastojke i na kraju umućena bjelanca ali sa varjačom lagano pomiješati. Podmazati okrugli pleh sa kopcom,stavit na dno papir za pečenje, izliti smjesu i staviti da se peče u zagrijanu pećnicu  na 175°C oko 35 min.

Fil 1:
 Isjeckati čokoladu i staviti na paru da se otopi,dodati margarin i kad se to poveže ubaciti  višnje i kuhati lagano na pari  oko 15 min.Ostaviti da se malo ohladi. Od višanja ostaviti  20-tak za ukrašavanje torte.

Fil 2
: slatku pavlaku dobro ohladiti i umutiti sa šećerom u prahu.
Biskvit ohladiti i presjeći tako da dobijemo tri kore. Svaku koru naprskati sokom od višanja u koji smo dodali malo  likera od višanja. Slagati koru pa 1. fil, zatim 2. fil – kora ,1 fil, 2 fil -kora,cijelu tortu premazati sa šlagom,narezanom čokoladom i  višnjama.

Nema komentara:

Objavi komentar